Om Utomhusfotografen

Hej! Jag heter Ida Olsson och jag är i grunden fotograf med inriktning natur och friluftsliv. Jag kallar mig själv för en outdoor-fotograf då jag enbart fotograferar utomhus med naturen i fokus. Jag designar även logotyper och illustrerar för tidningar, böcker m.m. Om du vill veta mer om den delen av företaget så kan ni gå in och läsa här.

Mitt företag går under namnet Utomhusfotografen men det går lika mycket under namnet I skog och mark eftersom jag även driver ett större Instagramkonto som heter just ISKOGOCHMARK. På mitt Instagramkonto inspirerar jag andra till mer friluftsliv och då och då marknadsför jag även produkter från riktigt bra företag, till exempel Morakniv, Woolpower och Gränsfors Bruk.

 

Min filosofi

Jag tror på att driva ett företag som man tror på och älskar. Min företagsidé ända från början har varit att driva ett företag som tänker på naturen i första hand. I skog och mark (eller utomhusfotografen) handlar om att vara äkta, följa hjärtat, vara snäll mot miljön och alltid försöka tänka ur ett hållbarhetsperspektiv innan man ger sin in i olika jobb. Jag väljer mina samarbetspartnes med stor omsorg och har tack vare detta till exempel fått många fler människor att börja använda mer hållbara produkter i sin vardag. Till en väldigt stor grad jobbar jag med företag som har sin produktion i Sverige. Jag gör hellre färre jobb som jag kan stå bakom än fler jobb bara för att tjäna mer pengar. Uselt entreprenörstänk skulle somliga säga, men jag tror på att om man verkligen vill göra skillnad för miljön så kan man inte bara tänka på sig själv och pengar. Jag skulle aldrig ta flyget för att åka på möten till exempel. Jag drömmer inte om ett glamoröst liv. Jag vill ha ett helt vanligt liv och driva ett företag för att jag vill göra skillnad för miljön, göra något som jag är bra på och tycker är roligt samtidigt.

Älskar du precis som jag naturen och vill fånga dig och din familj, ditt bröllop, dina djur, produkter eller din företagsverksamhet på bild i vacker utomhusmiljö så är jag rätt person för jobbet.

Självklart fotograferar jag även inomhus om du driver en verksamhet som du tror skulle passa min stil. Förutom natur och friluftsliv så ligger genuint hantverk mig varmt och hjärtat. Jag älskar och brinner för detta.

Hur jobbar jag med mina bilder?

Jag har två års professionell erfarenhet av att vara fotograf men har älskat att fotografera och redigera bilder i hela mitt liv. Jag har fotograferat stora och små bröllop, event, familjeporträtt och produktfoton till stora och små företag. Allt i vacker utomhusmiljö såklart. Till skillnad från en hel del andra fotografer så lägger jag ner mycket tid på att redigera varje enskild bild. Detta tar längre tid än att till exempel välja en hel bunt bilder och redigera dem alla samtidigt, men resultat blir så mycket bättre och bilderna får ett helt annat djup och känsla. För att visa precis hur stor skillnad min bildredigering gör så visar jag ett par exempel nedan. Jag hoppas att bilderna ger er en förståelse för den kärlek som jag lägger ner på varje enskild bild. Jag strävar alltid efter att bilderna ska kännas naturliga, trots att jag redigerat dem en hel del.

Jag har gått flera kurser i bild och foto och just nu håller jag på att vidareutbilda mig inom grafisk design och bildretuschering/studiofotografering (bland annat) på Yrkeshögskolan Brobygrafiska. Detta för att ta bilderna och mitt övriga skapande till en ännu högre nivå. Jag använder Lightroom och Photoshop när jag redigerar mina bilder.

Priser

Jag säljer och skräddarsyr fotopaket efter dina behov. Ibland behöver man bara en riktigt bra bild, ibland behöver man över hundra… Är du en privatperson som vill ha några fina bilder på väggen hemma? Eller är du ett stort företag som behöver bilder till precis allt? Pris baserar jag på hur mycket tid jag måste lägga ner på uppdraget. Det är svårt att säga ett exakt pris då varje uppdrag är unikt. Jag skräddarsyr mina paket eftersom alla är i behov av olika mycket bilder och vissa typer av bilder kräver mer bildredigering och planering än andra.

Dessa priser nedan använder jag oftast vid bröllopsfotografering. Priserna är ink moms.

10 bilder och 1 timmes valfri fotografering4000 kr
20 bilder och 2 timmars valfri fotografering = 6000 kr
40 bilder och 4 timmars valfri fotografering = 9000 kr
60 bilder och 6 timmars valfri fotografering = 13000 kr
 
Tillägg på detta pris om jag reser med bil är 18,50 kr/mil. Eller betald buss/tågresaJag reser över hela Norden med tåg eller bil.
 
 
Produktfotografering till företag startar på 1000 kr/bild ex moms. Men det beror på vad ni tänkt att använda bilderna till och i hur stor utsträckning. Hör av er så kan vi säkert komma fram till en bra deal för oss båda.
 
 
Marknadsföring
 
Jag har en fantastik kanal för marknadsföring på mitt Instagramkonto ISKOGOCHMARK. Drygt 22.000 följare och över en miljon visningar i månaden. Jag har hittils bara gjort samarbeten med företag som delar samma värderingar som mig själv och detta är verkligen uppskattat bland mina följare. Mina samarbetsinlägg känns inte som reklam utan mer som en naturlig del i det jag gör. Har du en grym produkt som du vill ska synas på min kanal så kontakta mig gärna! Pris diskuteras via mail.
 

Alla samarbeten märks tydligt ut enligt marknadsföringslagen.

Övrigt

Just nu håller jag på att färdigställa en bok som jag gör genom förlaget Calazo som kommer komma ut senare i år. Boken är ett gemensamt projekt som jag gör tillsammans med Eric Tornblad som tidigare gett ut andra böcker. Boken handlar om att laga mat över eld med enkla metoder. Jag har fotograferat alla bilder i boken samt varit med och lagat alla rätter.

Tveka inte att kontakta mig om ni vill jobba med mig eller veta mer om mig och min verksamhet!

Om Utomhusfotografen

Morakniv använder flitigt mina bilder på deras hemsida och sociala medier.

Om Utomhusfotografen

De har även använt mina bilder i deras senaste produktkatalog. Här ser ni omslaget till katalogen.